24 Ağustos 2013 Cumartesi

Seonbi / 선비


Seonbi, “erdemli bilgin” anlamına gelmektedir ve genellikle Joseon Hanedanlığı döneminde gwageo sınavına hazırlanan ya da sınavı geçen; ancak hükümet pozisyonlarında yer alamayan genç soyluları ifade etmektedir. 

Pek çok seonbinin öldürülerek tasfiye edildiği bir tarih nedeniyle seonbiler, yangban sınıfından gelmelerine rağmen yangban sınıfının kurallarının aksine genç bir adam olarak idealize edilmiş ve romantikleştirilmişlerdir. 

Gezgin seonbi, Joseon Dönemi’ndeki Kore tasvirlerinde yer alan ortak bir figürdür. Örneğin; seonbi, Hahoe maske dansında genellikle rüşvetçi ve açgözlü olarak tasvir edilen yangban sınıfındaki bir karakterle yarışan karakterlerden biri olarak görünmektedir.

Seonbilerin, Konfüsyüsçülük ilkelerine göre ana babaya karşı saygılı olmaları, zenginlik ya da özel ilgiye tenezzül etmemeleri ve ilkelerine sadık kalmak için hayatlarına son vermeye hazır olmaları gerekmektedir. Onlar, Jeong Mong-ju’ya (Goryeo Hanedanlığı’na olan sadakati yüzünden öldürülen), altı şehit bakana (Sejo’nun zor kullanmasını kabul etmeyen) ve Gwang-jo’ya (Konfüsyüsçülük topluluğunu Joseon’a sokmaya çalışırken ölen bir reformcu) saygı duymuşlardır. 

Bugün Güney Kore’deki halk aydınları, “seonbi ruhu”na bir dönüşün olduğunu iddia etmektedir. 

Ünlü Seonbiler

Jo Sik
Choe Ikhyeon
Heo Gyun
Jeong Cheol
Jeong Dojeon
Jeong Mongju
Jeong Yak-yong
Jo Gwangjo
Gim Jeong-hui
Gim Suhang
Bak Jiwon
Seo Gyeongdeok
Seong Hon
Song Ikpil
Song Jun-gil
Song Siyeol
I Gi
I Hangno
I Hwang
I I
I Sugwang
Yun Seondo

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder