24 Ağustos 2013 Cumartesi

Kisaeng / 기생


Kisaeng (gisaeng olarak da yazılır), bazen ginyeo olarak adlandırılır, resmi olarak onaylanan Koreli kadın eğlendiricilerdir. Kisaeng, kralları, yangbangları ve diğerlerini eğlendiren sanatçılardır. 

İlk kez Goryeo Hanedanlığı zamanında görülen kisaengler, devletin çeşitli işlevlerini yerine getiren yöneticilerin yasal eğlendiricisi olmuşlardır. Pek çok sarayda görev almışlar; aynı zamanda tüm ülkeye yayılmışlardır. Alt sosyal sınıfta yer almalarından dolayı yeteneklerinin göz ardı edilmesine rağmen, güzel sanatlarda, şiirde ve düz yazıda özenle eğitilmişlerdir.

Yangban toplumunun gözünde de aynı statüye sahip olmalarına rağmen, kisaeg sınıfı kadınları pek çok rolde yer almışlardır. Eğlencenin yanı sıra, bu roller tıbbi tedaviyi ve örgüyü de içermektedir. Askeri durumlarda kisaenglerin pek çok rolde yer alması beklenmiştir.

Kisaeng, hem tarihi hem de kurgusal olarak Joseon Hanedanlığı ’nın geleneksel kültür anlayışında önemli bir rol oynamaktadır. Chunhyang masalı gibi Kore’nin en eski ve en popüler bazı hikayelerinde, kadın kahramanlar olarak kisaengler yer almaktadır. En gerçek kisaenglerin adları unutulmuş olmasına rağmen, birkaçı yetenek ve sadakat gibi özellikleri ile hatırlanmaktadır. Bunlardan en ünlüsü, 16.yüzyıl kisaengi Hwang Jin-i’dir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder