24 Ağustos 2013 Cumartesi

Changdeok Palace (창덕궁 / Changdeok-gung)


Changdeokgung Sarayı ya da Changdeok Sarayı olarak bilinen Changdeokgung, Güney Kore, Seoul’deki Jongno-gu’da yer alan büyük bir park içinde kurulmuştur. Joseon Hanedanlığı (1392-1897) kralları tarafından yapılan “Beş Büyük Saray”dan biridir. Gyeongbok Sarayı’nın doğusunda yer alan Changdeokgung, aynı zamanda “Doğu Sarayı” olarak da adlandırılmaktadır.

Changdeokgung, Joseon prenslerinin en gözde saraylarından biri olmuş ve Üç Krallık Dönemi’nden gelen pek çok özelliğini korumuştur. Changdeokgung yapılarının alanın doğal topografyasıyla uygun hale getirilmesi bu özelliklerden biridir. Seoul’deki diğer Beş Büyük Saray gibi Changdeokgung da Kore’nin Japon işgali sırasında ağır bir şekilde zarar görmüştür. Şu an Japon öncesi yapılardan geriye yalnızca %30’u kalmıştır. 

Tarihi

Changdeokgung, birincil saray olarak 1395 yılında kurulan Gyeongbokgung’tan sonraki ikinci saray olmuştur. Prensler ve vassallar arasında yaşanan taht mücadelesinin ortasında Gyeongbokgung’un yetkisi bozulmuştur. Prens Jeong-an tarafından tahta oturtulan Kral Jeongjong, başkenti Gaegyeong’a taşımıştır. Kral Tejong, tekrar Hanseong (bugünkü Seoul)’a döndükten sonra tahtı ele geçirmiş ve Gyeongbokgung’un yerine Changdeokgung adlı yeni bir saraya sahip olmuştur; çünkü onun üvey kardeşleri kralın rakibi Jeong Do-jeon’un izni ile yapılan Gyeongbokgung’da öldürülmüşlerdir. Changdeokgung’un yapımına 1405 yılında başlanmış ve 1412 yılında tamamlanmıştır. Kral Seonjo, Huwon’da dahil olmak üzere sarayın alanını 500.000 metrekare genişletmiştir. 

Saray, 1592 yılında Japon işgali sırasında yakılmış ve 1609 yılında Kral Seonjo ve Kral Gwanghaegun tarafından yeniden inşa edilmiştir. Gwanghaegun’a karşı Kral Injo Siyasi Başkaldırış nedeniyle 1623’te tekrar bir kundaklama olmuştur. Saray, Mançu saldırısına uğramış; ancak yeniden inşa edilmesi ve onarımı sürecinde orijinal haline sadık kalınmıştır. Gyeongbokgung yeniden inşa edildiğinde 1868’e kadar yönetim koltuğu ve kraliyet sarayı alanı Changdeokgung olmuştur. Kore’nin son imparatoru Sunjong, 1926’daki ölümüne kadar burada yaşamıştır. 

Bugün, saray alanında geriye kalan 13 yapı ve bahçelerde 28 köşk bulunmaktadır ve alan, Tarihi Sit Alanı No. 122 olarak belirlenmiştir. Bu yapılar, Donhwamun, Injeongjeon, Seongjeongjeon, Huijeongdang, Daejojeon ve Nakseon-jae’dir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder