3 Temmuz 2013 Çarşamba

Changdeokgung Sarayı (Joseon Zamanı)

122. Tarihi Alan
Belirleniş Tarihi:
 1963.01.18

Joseon Hanedanlığı'nın bir sarayı olan Changdeokgung, Kral Taejong'un 5. yılında (1405) inşa edilmiştir.



O dönemde Gyeongbok SarayıJongmyo ve Sajik ile birlikte bir ana salon olarak hizmet verdiği için, burası ayrı bir saray olarak inşa edilmiş olduğu olasılık dahilindedir. Burası başlangıçta seyrek olarak kullanılmaktaydı; çünkü krallar kendi işlerini genellikle Gyeongbok Sarayı'nda yapmaktaydılar.

Ancak, burası, 1592'deki Japon Saldırıları sırasında Gyeongbok ve Changgeong Sarayları ile birlikte yakıp kül edildiği için diğer saraylardan daha erken yenilenmiş ve ana kabul salonu olarak kullanılmıştır.

Burası sayısız kez yakılmıştır; ama tam zamanında yeniden yapıldığı ve düzeltildiği için sarayın asıl boyutları genel hatlarıyla günümüze ulaşabilmiştir.

Bu yer, üç kısımdan oluşmaktadır: Resmi hükümet meseleleri için hizmet veren dış salon, kralın ve kraliçenin yatak odaları olarak kullanılan iç salon ve dinlenmek için kullanılan arka bahçe.

Bunların arasında gizli bahçe iyi bilinmektedir.

İç salonun arkasında, gür bir orman, göl ve çeşitli büyüklüklerdeki konakların uzandığı bu arka bahçe Kore'nin geleneksel doğayla iç içe manzara tasarımlarının mükemmel bir örneği kabul edilmektedir.

Arka bahçe Kral Taejong'un döneminde yapıldığı için, burası kendine özgü görünümüyle günümüze ulaşırken, sürekli olarak genişletilmiştir.

Bu kalabalık ormanda Darae (bir tür üzüm) ağacı (194. Ulusal Anıt) ve ardıç ağacını (251. Ulusal Anıt) da içeren yaklaşık 160 ağaç türü ve 300 yaşından büyük ağaçlar vardır.

1912'de Japonya Changdeok Sarayı ve Gizli Bahçe'yi halka açmıştır.

1917'de kralın yatak odası olarak işlev gören Daejojeon, Huijeongdang'ı da içeren 19 bölümlü binanın yanıp kül olduğu bir yangına maruz kalmıştır.

1920'de Japonya çeşitli binaları yıkmış ve yerle bir olan bu binaları tekrar inşa etmek için yenilemiştir.

Mesela, Gyotaejeon'u yıkmışlar ve Daejojeon'u yenilemişler, ayrıca Gangnyeongjeon'u yıkmışlar ve Huijeongdang'ı yeniden yapmışlardır.

Changdeok Sarayı, en eski yapı olan Kral Gwanghaegun zamanında yeniden inşa edilen Donhwa Kapısı günümüze kadar ulaştığı için Joseon Saray yapılarının çeşitli değişimlerini gözler önüne sermektedir.

Ayrıca 1900'lerde yapılmış olan bu binalar günümüze kadar ulaşmışlardır.

Üstelik, o dönemde bahçelerin nasıl yapıldığını gösteren arka bahçe tarihin, mimari geçmişin ve Joseon saraylarının görünümünün değerli bir kaynağıdır. Günümüzde; Injeongmun, Seonjeongjeon, Huijeongdang, Daejojeon, Guseonwonjeon hazine olarak belirlenirken, Donhwa Kapısı ve Injeongjeon Salonu Ulusal Hazine olarak belirlenmiştir.

Changdeok Sarayı ve Gizli Bahçe, Kore'nin doğayla uyuma dayanan geleneksel tabiatla iç içe olan manzara tasarımlarının mükemmel bir örneğidir ve UNESCO Dünya Mirası olarak belirlenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder